Logo ACEBA

Eficiència i innovació en la cronicitat: punt de mira dels EAPs autogestionats

4 d'octubre de 2011

Des de ja fa un temps, el pacient crònic complex ha esdevingut un tema estratègic dels Equips d'Atenció Primària autogestionats com a element de millora vers l'atenció del malalt i per fer més eficients tots els processos relacionats amb l'atenció a la cronicitat. Des de l'EAP Vallcarca Sant Gervasi s'han organitzat dos cursos d'autocura per a malalties cròniques. Igualment, les XV Jornades Tècniques d'ACEBA, que se celebraran el 11 de novembre, tractaran sobre el pacient crònic complex.

 

L'EAP Vallcarca-Sant Gervasi i la Universitat de Pacients projecte de la Fundació Josep Laporte han organitzat dos cursos dirigits a pacients amb malalties cròniques amb l'objectiu de potenciar la pròpia cura del malalt, l'adquisició d'hàbits saludables i millorar la qualitat de vida. Majoritàriament, els pacients que compleixen els requisits necessaris per poder assistir a aquesta formació són persones amb malalties del tipus cardíaques, ictus, HTA, diabetis, asma, càncer, dolor crònic, artrosis, insuficiència renal i altres patologies cròniques.

 

El curs proporciona al malalt les eines i habilitats necessàries per resoldre problemes quotidians de salut, conèixer i tractar els símptomes de la malaltia, fer el correcte exercici físic i l'alimentació adequada, responsabilitzar-se del tractament mèdic, així com millorar la comunicació amb el metge-professional de la salut. Les competències assolides en aquest programa han mostrat beneficis en la salut, en la qualitat de vida dels pacients, així com en la utilització de recursos i dels serveis sanitaris.

 

El curs consta de 6 sessions de 150 minuts cadascuna, amb una periodicitat d'una sessió per setmana, en la que hi participen 15 persones. Ambdós cursos s'imparteixen aquest mes d'octubre a l'EAP Vallcarca-Sant Gervasi, per professionals experts de la Universitat de Pacients-Fundació Josep Laporte. El primer s'inicia demà, 5 d'octubre, i el segon és previst que comenci el proper 25 d'octubre.

 

Aquest programa d'autocura ha estat desenvolupat per la Universitat dels Pacients seguint la metodologia de la Universitat de Stanford, i està finançat per la Fundació Grunenthal.

 

 

Canvi de paradigma: el nou rol del pacient actiu

Els malalts actius i informats contribueixen a disminuir la despesa en serveis sanitaris. L'accés a la informació i al coneixement permet que, cada vegada més, el pacient adquireixi protagonisme en la presa de decisions i en la coresponsabilitat metge-pacient de la seva pròpia salut.

 

L'anomenada "alfabetització en salut" proporciona a l'usuari els coneixements necessaris sobre salut i sobre els serveis mèdics per tal que en sàpiguen fer l'ús correcte en cada cas. Aquest canvi en l'educació sanitària global reverteix finalment en una major autocura i per tant, en una disminució de les despeses sanitàries, ja cada vegada més el pacient fa un menor i un millor ús dels recursos sanitaris.

 

 

XV Jornades ACEBA: Innovació i atenció del Pacient Crònic Complex
Com cada any, l'Associació Catalana d'Entitats de Base Associativa (ACEBA) organitza unes jornades tècniques per posar a debat un tema d'actualitat en l'àmbit de l'Atenció Primària. Enguany, les Jornades ACEBA tractaran sobre la gestió i l'atenció a la cronicitat, sota el títol Innovació i atenció del Pacient Crònic Complex. Se celebraran el proper 11 de novembre, a Seva, El Montseny. El centre encarregat d'organitzar la XVa edició del certamen és l'EAP Centelles, el qual disposa d'una llarga experiència i coneixement en l'atenció al malalt crònic.

 

Les Jornades ACEBA 2011 mostraran les diferents iniciatives que s'estan duent a terme des dels diferents EAPs autogestionats de Catalunya per millorar la prestació del servei als malalts crònics però alhora augmentant el marge d'eficiència dels recursos emprats.